Ez az év legtrendibb születésnapi ajándéka – Lepd meg a párod vele!

2021-06-23

Minden bizonnyal hallottál már a koktélokról, de az már jóval kevésbé biztos, hogy ugyanennyit tudsz egyik alapvető hozzávalójukról, a ginekről. Márpedig fontos szereplői ennek a bizonyos születésnapi ajándéknak...


Mi az a gin, és miért ennyire népszerű?

A gin egy semleges gabonából készült szeszes ital, amit növényi összetevőkkel desztillálnak. Az egyetlen dolog, ami minden ginben közös, az a borókabogyó, aminek viszont nincs előírt mennyisége.

A gin ugyanakkor épp attól lehengerlő ital, hogy számos íz- és színvariációt ki lehet belőle hozni, és az olyan, hétköznapibb hozzávalók mellett, mint a koriander, a citrusfélék héja vagy az édesgyökér, akár yuzut, cseresznyevirágot és pipacsot is hozzáadhatnak.

Forrás: Bobby’s Dry Gin

A legnépszerűbb ginmárkák közé tartozik például a Hendrick’s, a Gordon’s és a Beefeater, de az elmúlt pár évben valósággal megtízszereződött a ginkészítő műhelyek száma. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban egészen új eljárásokat kísérleteztek ki, amik jelentősen feldobták a ginek piacát.

Tudtad, hogy…?

Szóval most már tudsz arról, hogy szinte végtelen számú gin közül választhatsz. De milyenek közül is?

A semleges ízű London Dry Ginek mellett gyümölcsös vagy akár virágos ízeket is kipróbálhatsz. A dinnyés aromától egészen a levendulás ízesítésig számos gin áll rendelkezésedre, és akkor még nem is beszéltünk a színváltós, csillámló vagy épp az alkoholmentes ginekről.

Forrás: Ginshop

Sőt, mostanra magyar ginek is elkezdték meghódítani mind a hazai, mind a nemzetközi nagyközönség szívét, így manapság már könnyedén belefuthatsz a klasszikus vonalat képviselő Opera ginbe, a bohókás Búzavirág ginbe, a koromfekete Fekete ginbe vagy épp a tokaji szőlőből készült Tokaj ginbe.

Forrás: Fekete gin Facebook

A ginkeverés művészete

Egy szóval hihetetlen széles kínálattal találkozik az, aki ginekre szomjazik, így hát nem véletlen, hogy manapság mindenki odavan ezekért a párlatokért. Nemcsak koktélok, hanem gin tonic-ok alapanyagaiként is helytállnak, a különféle hozzávalók pedig kiemelhetik vagy visszaszoríthatják domináns ízjegyeiket.


Bár sokan azt hiszik, hogy a gin tonic készítésnél nincs egyszerűbb dolog a világon, ez a valóságban közel sincs így. Azazhogy valóban nem kell más bele, mint tonic, gin, jég és néhány fűszer, viszont nem árt egy kis háttértudás a tökéletes mixhez. Nem mindegy ugyanis, milyen pohárba töltjük a gint és a tonikot, milyen a hozzávalók minősége és íze, és milyen jeget, valamint fűszereket használunk, amikor G&T-t keverünk. Könnyű tehát elrontani, de ha sikerül eltalálni az arányokat, emlékezetesebb italt készíthetünk bármelyik koktélnál.

A legjobb születésnapi ajándék

A ginekben az az igazán különleges, hogy a kifinomult és az erősebb ízek kedvelői is megtalálják bennük a számításukat. 

Az ország egyetlen ginkóstoló programján egy speakeasy hangulatú bárban, a Secret Library-ben kóstolhatjátok végig a legjobb párlatokat, az élményhez pedig gintörténeti gyorstalpalót és profi segítséget is kaptok pároddal és a barátaitokkal.


A több órás program során minden születésnapi meglepetésre nyitott a Secret Library bartendere, így akár egy tortát is elrejthetsz a pult mögött, hogy az adott pillanatban felköszönthesd vele a kedvesed! 

Szerintünk megtaláltad a tökéletes ajándékot a párodnak. Foglalj mielőbb időpontot a Secret Library-be minimum 10 főre, és élvezzétek együtt a ginkóstolót!